2022 het jaar van AI en ethiek

Zoals velen van jullie wellicht weten heb ik eind 2021 mijn theologie master behaald. Ik heb mijn master thesis geschreven over ethiek en deepfakes in de context van extreme beliefs. Voor eenieder die geïnteresseerd is, is deze thesis te downloaden vanaf de Extreme Beliefs project website. Het jaar 2022 gaat een jaar worden waarin ik organisaties wil helpen met AI en ethiek en in deze korte blogpost ontvouw ik mijn plannen voor het komende jaar.

 

In 2022 blijf ik organisaties en professionals helpen op hun route naar meer data-gedreven werken. Data en AI worden steeds belangrijkers voor organisaties en het is belangrijk dat hun medewerkers een hogere datageletterdheid krijgen zodat ze hun werk effectiever kunnen uitvoeren. Door middel van het geven van keynotes, trainingen (zoals bijvoorbeeld de Master of Data Science training van Passionned waar ik het AI-gedeelte doceer) of workshops kan ik organisaties helpen om een volgende stap te zetten om slimmere dingen te doen met data.

 

Data en AI worden steeds krachtiger en zoals Spiderman al zei “with great power comes great responsibility” hetgeen maar aangeeft dat ethiek steeds belangrijker wordt in deze context. Als data ethicus wil ik graag organisaties helpen hoe om te gaan met ethische vraagstukken die het gevolg zijn van de inzet van steeds slimmer wordende technologie zoals AI. Dit kan op allerlei manieren zoals door het geven van een workshop voor ethische bewustwording, of door het helpen opstellen van een data ethiek strategie en het geven van ethisch advies in een dataproject.

 

Een van mijn specifieke plannen voor 2022 is om twee artikelen te schrijven die gebaseerd zijn op mijn master thesis. Het eerste artikel is een academisch artikel en het tweede artikel wordt een algemeen artikel dat toegankelijk wordt voor iedereen. Het doel is om een aantal kernthema’s rond ethiek en deepfakes te beschrijven zodat het beschikbaar wordt voor een breed publiek.

 

Tot slot, een van de redenen waarom ik theologie ben gaan studeren is omdat ik christelijke en non-profit organisaties zoals kerken, scholen en goede doelen stichtingen wil helpen om beter te begrijpen hoe technologie onze maatschappij steeds sneller zal veranderen en wat de gevolgen hiervan zijn. Dit kan door middel van gastcolleges, workshops, preken in kerken etc. Het is mijn bedoeling om 20% van mijn tijd hieraan te besteden en dit zal tegen kostprijs gaan.

 

2022 zal een jaar vol van AI en ethiek worden voor mij. Wilt u eens met mij van gedachten wisselen hoe ik uw organisatie, kerk of stichting kan helpen, neem dan gerust contact met mij op.