Let’s dance- column voor het VCO Lustrumboek ‘Compliance in Transformation’

Op vrijdag 7 oktober vierde de Vereniging van Compliance Officers (VCO) haar 20jarig bestaan met een lustrumcongres in het De La Mar theater in Amsterdam en met de uitgave van een lustrumboek. Jack Esselink sprak op dit event namens Studio Pulpit en heeft voor de lustrumbundel onderstaande column  geschreven met als titel Let’s Dance.

 

Figuur 1 Plaatje gemaakt door AI (DALL-E 2) met als input “compliance officer and sentient robot dancing a tango in the office in the style of Edward Hopper”

Let’s dance

Als je deze zomer het tech-nieuws gevolgd hebt, dan ben je vast de naam DALL-E tegengekomen. DALL-E is een kunstmatig intelligent systeem (AI)[1] dat zelf fotorealistische plaatjes kan genereren op basis van een tekst. Vriend en vijand van AI waren onder de indruk van de vele mogelijkheden die dit gaat bieden voor mensen die een creatieve baan hebben of zich creatief willen uiten. Echter, op allerlei vlakken zien we AI-systemen verschijnen die ons mensen moeten gaan helpen om ons werk beter, sneller en effectiever te doen. Zo kan AI de dokter helpen meer en beter röntgenfoto’s te interpreteren en kan het de advocaat helpen om sneller de juiste jurisprudentie te vinden. Kortom, mens en machine zijn samen verwikkeld in een dans die ons vooruit helpt. Tegelijkertijd roept DALL-E en zijn soortgenoten ook allerlei vragen op: van de filosofische vraag of machines daadwerkelijk creatief zijn en de ethische vraag hoe we ervoor zorgen dat de gegenereerde plaatjes geen morele norm overschrijden, tot en met de juridische vraag wie de eigenaar is van het plaatje.

Vele mensen denken dat AI vooral toekomstmuziek is, echter ons ‘normale leven’ wordt al voor een belangrijk deel bepaald door ons digitale leven waarin AI vaak al een veel grotere rol speelt dan we ons beseffen. Zo bepalen de AI-algoritmes wie een potentiële match is als je naar rechts swipet op Tinder en wordt 65% van de omzet van online retailers bepaald door hun aanbevelingsalgoritmes die jou verleiden om toch dat ene artikel in je winkelmandje te stoppen. Met andere woorden, AI-systemen bepalen al steeds meer ons privéleven en spelen ook een steeds grotere rol in alle aspecten van de bedrijfsvoering. AI is dus een blijvertje en is daarmee ook onderdeel geworden van het domein van compliance, waarin naast aandacht voor klassieke onderwerpen als cultuur/ gedrag, wet- en regelgeving en governance het ook noodzakelijk is om aandacht te besteden aan data en technologie en dus AI. Wat zijn de voordelen en welke schaduwkanten zijn er te onderkennen zijn belangrijke vragen die elke organisatie zich moet stellen om daar een visie en beleid op te ontwikkelen.

In de toekomst zullen compliance en AI steeds vaker samen de dansvloer van de bedrijfsvoering opgaan om samen een mooie dans op te voeren. Echter om dit te doen, is het wel verstandig om te weten hoe je samen moet dansen. Net als vroeger in de discotheek heb je ook hier vaak nog muurbloempjes en dancing queens/ kings, of men moet niks van AI weten of men is laaiend enthousiast. Vraag daarom AI eens ten dans door je hierin te verdiepen en samen met je collega’s en vakgenoten hierover na te denken. Let wel, er kan een prachtige tango tussen AI en compliance worden gedanst zolang jij de dans leidt en niet andersom. Mag ik deze dans van u?

[1] AI is de Engelse afkorting voor kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) en is ook de meest gebruikte afkorting hiervoor in het Nederlands.