De impact van AI – interview met Jack Esselink in Insights Magazine

Recentelijk ben ik geïnterviewd voor het Insights Magazine van de Business Club NV over de impact van AI. In dit interview leg ik uit wat ik doe met Studio Pulpit en waarom iedere organisatie aandacht aan kunstmatige intelligentie (AI) moet besteden om relevant te blijven. Het artikel is hieronder te lezen als PDF.

 

Interview Insights Magazine Jack Esselink

 

DE IMPACT VAN AI

Foto: Jack Esselink in actie tijdens het grote AI event van de Business Club NV in april 2024. Foto: Marco Harderwijk

Jack Esselink is al jarenlang actief in de IT-wereld. Voor zijn afstudeerproject heeft hij een systeem binnen een laboratorium geïmplementeerd waarmee zij hun voorraden beter konden beheren. Er kwamen twee mensen het systeem installeren. “Ik wilde altijd iets in de fi nanciën doen, maar dan zit je de hele dag op kantoor. Die gasten hadden een leuk autootje en reden van klant naar klant, dat leek me uiteindelijk veel leuker dan iets in de fi nanciën doen!” lacht Jack.

Jack heeft door de jaren heen diverse rollen bij diverse bedrijven gehad, maar altijd rondom concept managementinformatie. Met andere woorden: hoe haal je data uit je informatie om je organisatie te sturen? In 2009 wordt zijn toenmalige werkgever overgenomen door IBM, een internationaal bedrijf in de IT-sector. Jack kwam in een internationaal team terecht en vloog de hele wereld over om trainingen en lezingen te geven over alles wat met data te maken heeft. “Ik noemde mezelf toen big data evangelist, een gebruikelijke term binnen de IT voor iemand die op het podium staat en vertelt” zegt Jack. Onder het logo van IBM vertelde hij over de trends in de branche, wat je met data kan doen en waar dit heen gaat. Zijn doel was om het publiek enthousiast te maken om beter en slimmer met data te werken.

In 2019 gooit Jack het roer om. Niet zozeer in wat hij doet, maar wel onder welke vlag hij zeilt. Jack blijft namelijk spreker en trainer over data en IT, maar onder zijn eigen bedrijfsnaam. Hij start Studio Pulpit en geeft lezingen, trainingen en workshops aan bedrijven om hen op een slimmere manier betere inzichten uit hun data te laten halen. “Tegenwoordig heeft iedereen het vooral over artifi cial intelligence, vaak afgekort tot AI, maar in feite is dat in mijn woordenboek niets anders dan slimme dingen met data doen” vertelt Jack. “Toch is AI wel degelijk een technologie die heel veel potentie biedt voor elke organisatie, maar er zitten ook wel degelijk schaduwkanten aan” aldus Esselink.

 

Omgaan met AI
“Ik zie dat veel mensen een mening vormen over AI op basis van angst of onwetendheid, beide zijn slechte raadgevers. Ik wil ervoor zorgen dat je een soort basiskennis over AI hebt, waardoor je weet wat het is en je beter weet hoe je je ertoe moet verhouden” vertelt Jack. “Er zitten natuurlijk donkere kanten aan, maar je moet er wel proactief mee aan de slag.” AI is een groot onderwerp en voor een ondernemer voor wie dit geen dagelijkse kost is, kan het lastig zijn om te bepalen waar je begint. “Het eerste wat ondernemers moeten doen is vooral kijken wat AI is. Je kunt het opknippen in stukjes” tipt Jack. Splits AI eerst op in voorspellende AI en generatieve AI. Voorspellende AI is wanneer je op basis van data uit het verleden iets kunt zeggen over de toekomst. Generatieve AI betekent op basis van instructies iets maken, bijvoorbeeld een tekst of afbeelding. “Op het moment dat je die basiskennis hebt, kun je kijken waar in je bedrijf je een van deze twee AI’s kunt inzetten. Vaak begint dit met het effi ciënter maken van bepaalde processen” vertelt Jack. Wat al veel gebruikt wordt, is ChatGPT. Voor mensen die veel teksten schrijven, is ChatGPT een handige tool. “De verleiding is heel groot om daar klakkeloos alles in te gooien, maar je kunt het ook gebruik om je eigen stijl te vinden.”

 

De donkere kant van AI
Jack ziet met de ontwikkeling van AI dat er twee vragen opkomen; wat kan ik er mee en wat is wenselijk. Deze laatste vraag, de ethische kant van het verhaal, komt steeds meer naar de voorgrond. “Ik vond die ethische vragen eigenlijk altijd wel interessant. IBM was best wel een ethisch bedrijf die daar ook oog voor had. Toen ik wegging bij IBM ben ik ook terug de schoolbanken in gegaan” vertelt Jack. Naast AI-specialist is hij nu ook theoloog en doceert hij ethiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. “We zullen steeds vaker geconfronteerd worden met de ethische gevolgen van AI in ons leven” zegt Jack. Hij geeft het voorbeeld van zijn zoon: “Ik werd gebeld door de school van mijn zoon, dat hij zijn werkstuk volledig met AI heeft gemaakt. De AI-man in mij was trots dat hij hier mee bezig is, maar als vader en ethiekdocent kon ik dit niet aanmoedigen.”

Nu is dat nog een vrij onschuldige situatie, maar Jack geeft nog een tweede voorbeeld: “Vroeger had je het Whatsappverhaal, waar je geappt wordt door een bekende die vraagt om geld.” Nu je video en audio kan manipuleren, zal dit wellicht nog vaker voorkomen. “Vooral kwetsbare groepen, oudere mensen of mensen met een migratieachtergrond die Nederlands misschien niet zo machtig zijn, zijn hier vatbaar voor” vertelt Jack.

De overheid is druk bezig met wet- en regelgeving rondom AI. “Aan de ene kant wil je de kansen omarmen, aan de andere kant zie je ook wel de gevaren” zegt Jack. Dit is niet alleen bij AI het geval, maar bij veel snelle ontwikkelingen. Er zijn altijd mensen die er misbruik van maken. AI in de toekomst AI is nu een hype. “Het omslagpunt was in 2022, het was alsof de hele wereld het over AI had. Dat was natuurlijk niet zo, nerds zoals ik waren daar al veel langer mee bezig” lacht Jack. Door de constante stroom van nieuwe ontwikkelingen zitten we nu in een soort AI-piek. “Het lijkt nu heel snel te gaan, maar straks wordt het normaal. Er komt een soort van nieuw evenwicht en dan is het nieuwtje van AI eraf. Kijk maar naar de smartphone die in 2007 is gelanceerd, wat het voor impact heeft gehad. Hoe de wereld daardoor veranderd heeft, dat heeft niemand kunnen voorzien.” Met AI zal dat ook gebeuren. Voor veel mensen is er de angst dat hun baan zal verdwijnen, maar Jack gelooft daar niet in. Wel zullen er banen veranderen. Hij sprak een radioloog die bang was dat zijn baan volledig overgenomen zou worden door AI. In werkelijkheid werkt de man nu met ondersteuning van AI, waardoor hij zijn werk efficiënter en beter kan doen.

Voor bedrijven is het vooral interessant om mee te bewegen met de AI-golf. Wanneer jij de nieuwe ontwikkelingen van je afhoudt, maar je concurrent past zich wel aan en kan daardoor effi ciënter zijn voor de klant. Jack: “Het is wel een beweging waar je je op moet aanpassen. Hoe relevant wil je zijn en blijven?”

 

Tekst: Arianne Haasjes
Fotografie: Marco Harderwijk